למרות המצב אנחנו עובדים כרגיל - בין המרחב הירוק יש גם מרחב מוגן
אין מוצרים בסל הקניות.
זה ידוע – צמחים מרפאים אבל הם גם מועילים ואין כמו ההרגשה לטעום או ללגום ולדעת שזה הגיע מגינת תבלינים ביתית. ניתן בקלות לגדל צמחי תבלין לתה באדן החלון או גינת תבלינים במרפסת או בגינה.
תכננו גינת צמחי תבלין כך שתהיה דקורטיבית ושובת עיניים – אך גם נוחה לתפעול ולקטיף. הרבה צמחי תבלין או צמחים מרפאים נראים מרשימים בעלווה מנוצה, מסולסלת, צבעונית וריחנית. רצוי לתחום את גינת התבלינים באבנים, לבנים או כל מה שבא ליד ולפלס בה שבילים צרים כדי להקל על גישה לעישוב, קילטור ואיסוף. רוב צמחי מרפא והתבלינים מעדיפים צל חלקי והגנה מפני הרוח לכן גידול גינת תבלינים במרפסת הוא דבר שיכול להצליח. הם גדלים יפה גם באור שמש מלא, אך אינם זקוקים לשפע של אור שמש כמו שתילי ירקות. המקום המתאים ביותר לצמחי תבלין הוא סמוך לקיר מוגן או ליד גדר. תוכלו לגדל אותם בגינתכם, על אדן החלון של המטבח, במיכלים או אדניות למרפסת. גינת תבלינים אינה רק מקור לקישוט ולהשבחת התבשיל, אלא יש בו כדי לשמש הגנה מפני חרקים מזיקים מסוימים. נענע, למשל, בעלת הריח החריף, ששתולה סמוך לחלונות ולדלתות, תרחיק את הנמלים מרצפת הבית, בעוד ששתילת לוונדר או רוזמרין בצידי מעברים יכול להרחיק מעופפים. צמחי תבלינים אינם זקוקים לאדמה דשנה או מיוחדת, הם יתפתחו היטב באדמת הגינה הרגילה שיש בבית, בתנאי שיצמחו בפינה מוארת באור השמש ויקבלו לחות במידה מספקת.
דישון תבלינים או צמחי מרפא רצוי למרות שבגלל קצב הצימוח המהיר אין בכך צורך הכרחי (אם כן- אחת לחודש בחודשים החמים ואחת לשלושה חודשים בחודשים הקרים). רצוי להתחיל בשתילה או זריעה של זרעי תבלין לקראת סוף מרץ (לאחר שחלפה סכנת הקרה) במרווחים של כ-30 ס”מ בין צמח תבלין לתבלין. יש להשקות בהתחלה פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע – ורק אם צריך! אפשר לראות על צמח צמא שהעלים מתחילים להיות עייפים ושמוטים- עם הזמן תלמדו להכיר את הדייר החדש וכל כמה זמן הוא צמא. הקפידו על ניקיון השורות מעשבים שוטים וקלטרו את הקרקע מדי פעם לצורך אוורור וכדי שעשבים לא ישתלטו על מרחב הצמח.
אז מהי רשימת תבלינים מומלצת לכל בית?
אורגנו הוא צמח משתרע בעל ניחוח עלוותי. הוא גדל בשמש מלאה או בצל חלקי ומתפתח לשיח רחב וצפוף. אורגנו אוהב מים רק בתקופת הקליטה- על כן בבגרותו יש להצמיא את הקרקע בין השקיה להשקיה.
מרווה רפואית הוא תבלין שמגיע לגובה של עד 60 ס”מ ונושא פרחים סגולים. העלווה האפורה-ירוקה משמשת לתיבול תבשילי בשר, עוף, שמן, סלטים וגבינות. אולם, חשיבותה העיקרית בתכונותיה הרפואיות: תה, שיכוך כאבי בטן ולגרגור נגד דלקת בגרון. הצמח גדל בקרקע דלה, אך מנוקזת היטב, באור שמש מלא או חלקי.
קורנית, או טימין תבלין מומלץ לכל בית שמשמש גם כצמח נוי למסלעות ומתאים לשתילה גם במיכלים, אדניות במרפסת. שימושו במטבח הוא לרטבים ומרקים. ישנם מספר זנים של קורנית בעלי טעמים שונים. הנפוצים בהם בטעם זעתר, או לימון.
נענע – צמח התבלין העממי ביותר בישראל ואין קל ופשוט מלגדל אותו בעציצים, מיכלים אדניות במרפסת או בחצר. יש לשתול את הנענע במרווחים של 40 ס”מ בין השתילים אך ניתן גם לשתול רק שתיל אחד שבמהרה ייצור שלוחות לכל הכיוונים ויכסה שטחים פנויים. השימוש הנפוץ ביותר הוא כצמח תבלין לתה. את עלי הנענע ניתן גם להוסיף כתבלין לתבשילי בשר ודגים, לסלטים, רטבים ועוד.. הצמח משמש גם בתכשירי רפואה לריפוי הצטננות ושיעול.
רוזמרין הוא שיח ירוק עד, רב שנתי, נפוץ מאוד בארץ כשיח גן דקורטיבי, מהיר גידול, ומשמש גם כגדר חיה נמוכה או ערוגות תיחום. רוזמרין עשוי לצמוח לגובה של מטר עד מטר וחצי וענפיו הירוקים הכהים, נושאים פרחים בצבע תכלת. עלי רוזמרין טריים או מיובשים, מתבלים תבשילי בשר, עופות, דגים וירקות.
חליטת רוזמרין היא דרך מצויינת לחיטוי של חלל הפה והגרון (בגרגור) – לדלקות וזיהומים בגרון, בחניכיים ובחלל הפה. הוא גם טוב מאוד לכל מה שקשור למוח שלנו.
עשב לימון מתאים לתיבול דגים ומרקים שימושו העיקרי הוא צמח תבלין לתה ומשמש לבישול במטבח האסייתי.
לואיזה הוא שיח עם עלים ירוקים בהירים וניחוח לימון. לואיזה צומח לאט ורגיש לטמפרטורות נמוכות, לרוחות ולקרינה חזקה. מתאים לגידול בשולי ערוגת התבלינים בצל של שיחים או גדרות, או במסלעה. המלצת הצוות – תה לואיזה !
גרניום לימוני, או גרניום חריף הוא שיח רב שנתי, שמגיע לגובה של עד חצי מטר. עמיד לתנאי גידול קשים ומתפשט מאוד בגינה. הפריחה הסגולה אינה מרשימה, אך לעלים יש ריח נעים וטעים להוסיף אותם לתה. יש כאלו שגם עושים איתם ממולאים.