fbpx דילוג לתוכן

חג חנוכה שמח

עגלת קניות

אין מוצרים בסל הקניות.

בחירה נכונה של צמח מטפס

צמחים מטפסים
Notfound
עקרונית יש להתייחס לצמח מטפס למרפסת כאובייקט פיסולי ופחות כאלמנט לכיסוי שטחים או הסתרה (שהשכן לא יציץ..). צמחים מטפסים אינם הפתרון היחידי להסתרה / כיסוי במרפסת. יש עוד פתרונות להסתרה כמו שבכות עץ, שיחים צפופים, גדרות טבעיות ועוד.

הסינון הראשון שנעשה למציאת צמח מטפס למרפסת או לגינה הוא קודם כל על פי גובה ואורך התפשטות המטפס. יש מטפסים עם שורשים אגרסיביים או כאלה שצומחים בהתחלה לאט ואחרי שנה-שנתיים מהר מאוד (כמו קיסוס או פיקוס זוחל), שתילה של צמח נמרץ שצריך לרסן בגיזום תדיר יכולה להתיש ולהוות נטל לכן צריך לדעת מה גודלו הסופי של אותו צמח וקצב הצימוח.

לאחר הסינון הראשוני נתייחס לעובי הענפים הראשיים - כי הרי צמחים מטפסים מתאימים מטבעם למלאכת הקישוט. הם מפרים חד-גוניות של משטח ישר, ויוצרים נוף בעל מראה טבעי בכסותם קירות, פרגולות, קשתות, גדרות חשופות ועמודים. ענפים עבים ידרשו עיגון חזק וחשש לנזקים למבנה/ גדר בעתיד.

מינים קוצניים כמו ורדים מטפסים או בוגונבילאה יכולים להשתל אם ימוקמו במקום שאינו בשימוש שוטף.

יש כל כך הרבה סוגים של צמחים מטפסים לשמש, צל, מרפסת או לגינה, לבית או לפטיו, אז צריך לזכור: הצמח הנכון - במקום הנכון. סוגים שונים של צמחים מטפסים יפרחו בעונות שונות של השנה.

 

אז איזה צמח מטפס מתאים לי?

מדצמבר ועד אמצע מרץ פורחת האורנית הלוהבת בכתום עז, בינואר-פברואר פורח הסביון המזוות בצהוב והרדנברגיה בסגול כהה.

 

בתחילת חודש מרץ מציגים היסמין הצהוב את ענפיו המקושתים עם שפע פרחים, יסמין פרחוני שפורח בלן/ורוד ומדיף ריח נעים. גם ויסטריה הסינית עם אשכולות פרחים בצבע הלילך, ופנדוראה העדינה למראה עם פרחיה הבהירים והלוע הכהה, נמנות עם מבשרי הפריחה של תחילת האביב.

 

בעקבותיהם באים במרץ ובאפריל הוורדים המטפסים כגון ורד בנקסי עתיר התפרחות, שהוא מטפס מעולה בעל פרחי זהב מיניאטוריים, וורד 'קוקטייל' עם פרחים ארגמניים בשלל צבעים זוהרים.

 

אתם ואחריהם באים גוני האדום, הכתום, הצהוב, הסגול, הוורוד, הלבן והארגמן של הבוגנויליאה, והיסמין הלבן המבושם - יסמין אזורי.

 

בסוף מרץ-אפריל מצטרפים אליהם מינים שונים של יערה בגוונים של לבן וצהוב, ורוד וצהוב או אדום, סולנדרה גדולה (Solandra maxima) עם הפרחים ענקיים שאין מי שלא ישים לב אליהם, סולנום מטפס עם אשכולות פרחים סגולים וסולנום יסמיני שפורח בלבן.

 

מרבד הקיר הצחור של הארכובית הבוכרית, המטפסת ופורחת לפעמים גם על עצים גבוהים, תתחרה במאי וביוני בתצוגת התכלת וכחול של הלפופית כפנית ולפופית נאה (lpomea tricolor).

.

מחודש יוני, ולעיתים אף קודם, פורחים כל הקיץ והסתיו תונברגיה גדולת פרחים (Thunbergia grandiflora) בפרחיה התכולים הגדולים, אלמון הודי (Quisqualis indica) באשכולות הפרחים האדומים והלבנים וריחם המתקתק והנעים, אנטיגון דק עקצים המכוסה כולו בפרחים ורודים מלאי צוף, המושכים אליהם דבורים וחרקים אחרים, וקלרודנדרון נאה, בתפרחות עשירות בפרחים אדומים העטופים בגביעים סגולים.

 

בקיץ נוספים לאלה השעונית (פסיפלורה) ובסוף הקיץ ועד לירידה חזקה של הטמפרטורות, פורח לו קלרודנדרון מזהיר בפריחה אדומה/כתומה ובוהקת.

 

מבין המטפסים המתאימים לצל חלקי או מלא אפשר לשתול בת שבע מטפסת, סטפנוטיס, יסמין ערבי, דיפלדניה, מנדבילה, מונסטרה, גפנית, פיקוס זוחל ננסי, קיסוס, פוטוס זהוב ועוד.

 

 
דילוג לתוכן