למרות המצב אנחנו עובדים כרגיל - בין המרחב הירוק יש גם מרחב מוגן
אין מוצרים בסל הקניות.
אחת ההנאות הגדולות בגינה היא גידול ירקות בבית. המחשבה וההרגשה של קטיף עלים וירקות טריים וטעימים שגידלנו בעצמנו גורמת לנו חשק לסלט.
גינת ירק לילדים נותנת הזדמנות נהדרת לגלות את נפלאות הטבע ולפתח כישורים והבנה סביבתית לילדים הצעירים. היום בשל ייבוא ירקות ופירות מחו”ל מרכולים מציעים למכירה פירות וירקות ללא קשר לעונת הגידול. להקמת גינת ירק לילדים ועבודה עם ילדים בגינה יש חשיבות רבה כדי להכיר לדור הצעיר את הדרך שעושה הירק מזרע או נבט רך ועד לשולחן האוכל.
המשימה המהנה ביותר עבור ילדים קטנים היא לצאת לגינת ירק, לטפח את הצמחים, לעקוב אחר התפתחותם, ולבסוף לקטוף את הירקות שגידלו במו ידיהם.
כדי לגדל ירקות בבית אין צורך בגינה גדולה, שכן את מרבית הירקות ניתן לגדל באדניות. גם גידול ירקות במרפסת אפשרי כל עוד נקפיד על כמה כללים חשובים:
בחירת שטח מתאים – גינת ירקות נשתול באזור שטוף שמש, לפחות שש שעות שמש ישירה ביום. לאחר שבחרנו מקום, נכין את הקרקע. הערוגה חייבת להיות נקיה מעשבים. בשטח קטן מומלץ לנכש ידנית ובשטחים גדולים ניתן להשתמש בקוטלי עשבים, לפחות שבוע לפני זריעה או שתילה (קוטלי העשבים הינם חומרים רעילים ויש לנקוט במשנה זהירות בעת יישומם).
מה זה לטייב את הקרקע? לשפר את האוורור סביב השורשים ולהעשיר את הקרקע מיקרואורגניזמים מועילים.
איך עושים את זה? פשוט מאוד, מפזרים חומר אורגני כמו קומפוסט או הומוס. לכל מטר מרובע נפזר בערך 3/4 דלי קומפוסט (5-10 ליטר) ואחרי זה נצניע בעזרת מכוש, מקלטר או קלשון לעומק של כ-20 ס”מ באדמה.
כדי לגדל בהצלחה ירקות לשתילה בחורף מומלץ לבנות ערוגות ברוחב של מטר אחד ובגובה של 15 ס”מ לפחות בהם נזרע או נשתול ירקות חורף. בין הערוגות המוגבהות נשאיר שביל מעבר ברוחב 40-50 ס”מ כדי שנוכל לעבור בין הצמחים ולטפל בהם. בגלל שבחורף יורד הרבה גשם רצוי ומומלץ לייצב את שולי הערוגה בעזרת לוחות עץ, אבנים, יצירת דפנות משופעים, וכל הבא ליד.
צמחים נמוכים כדוגמת צנונית, גזר וקולורבי נשתול בצד הדרומי של הערוגה וצמחים גבוהים יותר כדוגמת ארטישוק, סלרי וברוקולי בצד הצפוני, כדי שכל הצמחים ייהנו מחשיפה מקסימלית לשמש. מומלץ לשמור על מרחק של 30-60 ס”מ בין שורות הגידול ולזכור לשמור מקום לשבילי הליכה שיאפשרו גישה נוחה לערוגה.
לפני השתילה קודם נבין בכלל מה אנחנו בעצם רוצים לגדל (מה יהיה לי בצלחת), והאם אני אצרוך את הגידול (אולי צריך כמות גדולה יותר ואולי בכלל עדיף לזרוע או לשתול ירק אהוב במרווחים של כמה שבועות זה מזה כדי לשמור על רצף של עלים טריים).
יש ירקות חורף שפשוט וקל לזרוע: אפונה, גזר, לפת, צנונית, סלק עלים, תרד ועוד. ככלל, ירקות שורש כמו גזר, סלק וצנונית עדיף לזרוע.
גידול ירקות חורף משתיל ולא מזרע חוסכת את זמן הנביטה ושומרת על אחידות השתילים.
ניתן למצוא מגוון רב של שתילי ירקות בגדלים שונים המתאימים לשתילה סתווית וחורפית. כאשר שותלים ירקות חורף, יש להקפיד שהקרקע וגוש השורשים לחים. את השתיל נשתול לעומק בו הגוש יהיה בקו אחד עם פני הקרקע ובסיס הגבעול חשוף ואינו מכוסה באדמה.
עומק הזריעה- לכל צמח עומק זריעה משתנה (שרשום על כל אריזת זרעים). כלל אצבע בזריעה הוא שעומק הזריעה יהיה כפול מגודל הזרע.למניעת סחף יש להשקות את הקרקע לפני הזריעה ועד שלב הנביטה להשקות בעדינות את הקרקע.
כולנו מייחלים לחורף גשום אך אל לנו לשכוח שבתקופות של הפסקות גשמים יש לדאוג לתוספת השקיה. יש להשקות ירקות חורף כאשר הקרקע מתחילה להתייבש. צריך לזכור ששתילי ירקות צעירים זקוקים ללחות מתמדת, אבל אין להשקות כאשר הקרקע רטובה – עודף השקייה יכול לפגוע בגידול.
לקרקע שהוכנה כראוי בדרך כלל אין צורך להוסיף דשן במהלך הגידול. למרות זאת, ניתן לשפר את גדילת הצמחים ואת כמות היבול ע”י הוספת דשנים בהתאם למינונים המומלצים על האריזה. פעולה נוספת אחרונה וחשובה היא קלטור הקרקע מסביב לשתילים באופן מתמיד לצמצום כמות העשבים ואוורור הקרקע.
נתחיל בזה ששתילה או זריעה של צמחים בזמן הנכון ולפי התאמה עונתית תקטין משמעותית מזיקים בגינת ירק, בעוד ששתילה של ירקות מחוץ לעונה (כמו פלפל בחורף וכרובית בקיץ) תעודד התפתחות צמחים חלשים שייתקפו בקלות על ידי מזיקים.
טיפול נכון בגינת ירק יימנע את מרבית המחלות והמזיקים. השקיה סדירה וקרקע עשירה עוזרים להתפתחות צמח חסון שלא נתקף בקלות.
אם בכל זאת שתילי ירקות נתקפו במזיק או במחלה, אפשר להשתמש בחומרי הדברה אורגניים שמופקים מחומרים טבעיים ועל פי רוב בעלי שאריתיות נמוכה, שמאפשרת קטיף כבר לאחר כמה ימים מזמן הריסוס.
לגדל ירקות בבית היא משימה לא פשוטה. בכל מקרה של מזיק, מחלה, או בעיה אחרת אתם מוזמנים להתייעץ עם צוות המשתלה (רצוי להביא דוגמא של הצמח בתוך שקית שקופה, ולצלם את הצמח ואת סביבתו).
שיטה נוספת להתמודדות עם מחלות נקראת מחזור זרעים. על פי שיטה זו, יש לבצע רוטציה של גידול הירקות בין הערוגות השונות במשך מספר עונות, כך שבכל עונה נשתול באותה ערוגה סוג אחר של ירק (ממשפחה בוטניות אחרת). כך נשפר את פוריות הקרקע ונקטין נגיעות של מזיקים ומחלות. לכן, אין לגדל ירקות מאותה משפחה בוטנית באותו המקום, אלא להחליף במיקום ירקות חורף.
לדוגמא, אם השנה שתלתי כרוב (ששייך למשפחת המצליבים), בשנה הבאה לא נשתול בערוגה זו צנון, ברוקולי או כרובית (ששייכים גם הם למשפחת המצליבים), אלא נזרע גזר ממשפחת הסוככיים או שעועית ממשפחת הפרפרניים.
לסיכום, החורף הוא תקופה נפלאה של גידול ירקות בבית. במינימום מאמץ (אך הרבה התמדה!) ניתן לגדל חלק נכבד מהירקות שאנו צורכים כמשפחה. ירקות חורף מאפשרים ניצול של הגינה או המרפסת גם בתקופה שקר ורטוב (היתרון בהשקיה ע”י הגשם).
אנו ממליצים לשתול סוגי ירקות ועשבי התיבול שאתם באמת צורכים בבית, בכמות מתאימה ובאופן מדורג שיספק לכם את הצריכה העקבית הדרושה לכם, באופן אורגני, אקולוגי ונטול רעלים.
שלבו עם גינת ירק שלכם גם צמחי נוי, בעדיפות כאלה עם פרחים יפים וריחניים שימשכו מאביקים. ככה הרווחתם גם גינת ירק יפיפיה, וגם הזמנתם חרקים מאביקים שיספקו שירותי האבקה לצמחי הירקות.
חישבו באיזו קלות ניתן להפוך את שעות הפנאי שלנו לשעות יצירה והנאה בגינת הירק ואל תשכחו – אנחנו במשתלת שלומית נשמח להדריך אתכם לאורך כל הדרך!